Country

Perho Culinary School’s four-storey additional building was completed in summer 2015. The building is located on the corner of Perhonkatu and Mechelininkatu. Its name, Proffa, refers to two professors: Professor of Architecture Jan Söderlund, who designed the building, and Professor of Design Oiva Toikka, who designed its facade. Martela supplied new learning environments for the culinary school. It provided a comprehensive solution that covered everything from the specification and design phases to removals and furniture deliveries

Perho Culinary School was established in the 1930s. In recent years, the building has no longer been able to accommodate the school’s current needs. Lack of space led to the planning of an additional building beside the original one, on the initiative of principal Marit Nieminen. High requirements were set for the new building.
   
“The school has changed over the course of 80 years. Modern pedagogy is based on creating information. This often takes place through collaboration among students under the supervision of a teacher,” says Nieminen. 

The culinary school’s philosophy emphasises new ways of learning, which the new building would be expected to support. Today, a traditional lecture in a classroom setting is an exception rather than the rule.

“We wanted the new facilities to be easy to adjust to educational needs and to allow for the application of the newest information technologies. Sometimes students learn best when lying on a sofa, and sometimes working as a group around a table is the most effective way to learn.”
 

Martela offered an effortless solution

Perho Culinary School wanted the project to be easy to implement.

“Martela provided us with a clear plan and comprehensive project management. In addition, sustainable development, energy efficiency and Finnish origin are important for us, which made Martela a natural choice as our project partner.”

Marit Nieminen is very pleased with the new additional building and its functionality and versatile spaces. The faculty and students were actively involved in designing the new building.

“In these kinds of projects, the vision of the students is extremely valuable. And a school is much more than just walls. We now have a learning environment in the middle of the city that takes sustainable development into account,” says Nieminen.

The building was commissioned a year ago. It is now safe to say that the students have been delighted by the new facilities.

“In fact, they wish that they could spend even more time in the new facilities. This is exactly how inspiring learning environments are supposed to work!”

Read more from the rerence

Share this page